O jesenných kvasinkách

Ak patríte k ľuďom, ktorým skracujúce sa dni a klesajúce teploty navodia jesennú depresiu, nezúfajte. Existuje spôsob, ako v dobrej duševnej kondícii preklenúť toto nepríjemné obdobie. Tajomstvo víťazstva nad jesennou trudnomyseľnosťou je ukryté v istom kmeni mikróbov, ktorý je známy pod názvom kvasinky.

Tieto jednobunkové hubové mikroorganizmy využíva ľudstvo od nepamäti a stretávame sa s nimi na každom kroku. Prvé jesenné obveselenie z dielne kvasiniek môžeme absolvovať vlastne už koncom leta, keď viechy a bufetové stánky zavoňajú burčákom. Nehovorte mi, že kvasinky v tomto obľúbenom moku nevykonali dobrú prácu a nepomohli vám vyrovnať sa s prvými príznakmi nastupujúcej jesene.

Ďalším nenahraditeľným príkladom užitočnosti kvasiniek v našich zemepisných šírkach je kyslá kapusta, zakladaná (či nakladaná) práve s nástupom usmoklených jesenných dní. Rovnako ako pri burčáku, aj pri kvasenej kapusty je popri zdravotných účinkoch fermentovanej potraviny dôležitý aj spoločenský rozmer.

Poznám skupiny veselých ľudí, ktorí nakúpia väčšie množstvo narezanej kapusty a jej tlačenie do sudov pre všetky zúčastnené rodiny ponímajú ako príjemnú spoločenskú udalosť. Pri nej je milé stretnutie s priateľmi  (naboso stepujúcimi v kameninovom sude)  vlastne dôležitejšie ako súdok s čerstvo natlačenou kapustou.

Keď vás studený jesenný vietor predčasne zaženie z púšťania šarkanov do tepla domova, je možné, že pani domu sa rozhodne oblažiť ostatných členov rodiny koláčom podľa receptu starej mamy. Pôjde, samozrejme, o kysnutý koláč. A znovu sa dostávame ku kvasinkám – droždie je pri kysnutých koláčoch alfou a omegou.

Zdalo by sa, že portfólio jesenných kvasiniek sme vyčerpali – šumia vo vínnych sudoch, bublajú v kameninových nádobách na kapustu a nafukujú cesto určené na koláče. Ak vás však chladné jesenné počasie inšpiruje napríklad k návšteve termálnych kúpeľov, či verejnej plavárne s vyhrievanou vodou, ľahko sa zoznámite aj s menej príjemnou odnožou vyššie ospievaných mikroorganizmov.

Dermatovenerologické štatistiky uvádzajú, že hubové ochorenia spôsobené kvasinkami kulminujú práve v jesennom období. U zhýralej časti populácie sú to tiež dozvuky rýchlených letných vzťahov.

9. November, 2011    



Lukáš Luk
Autor je profesionálny pútnik po zaujímavých miestach a amatérsky prírodovedec renesančného typu. Do reálneho sveta sa chodí iba najesť a vyspať. Publikoval vo viacerých literárnych časopisoch, ukážky z jeho tvorby odvysielal Slovenský rozhlas. Je autorom kníh Príbehy Považského Sokolca a Záhada Považského Bula. Za obe bol nominovaný medzi finalistov prestížnej súťaže Anasoft Litera.